środa, 17 grudnia 2014

Ciasteczka orzechowe

Doskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą?










SKŁADNIKI

  • 20 dag  margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru\
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g wiórek kokosowych

WYKONANIE

Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy  (najlepiej szybko wyrobić ręką)  odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min.  temperaturze 200 stopni.

Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając,  aż wszystko się połączy i czekolada rozpuści.

Końcówki rogalików maczamy w czekoladzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi.


. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi.









SMACZNEGO 

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz