piątek, 26 grudnia 2014

Ciasto Bounty- smak raju

Na święta powstało wiele ciast, każde doskonałe  w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. Polecam









SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 7 jaj
  •  28 dag cukru
  •  16 dag mąki pszennej
  •   4 dag kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:


  • 3 szklanki mleka
  •   ¾ szklanki cukru
  •  cukier waniliowy
  •  35 dag wiórek kokosowych
  •  budyń śmietankowy
  •  250 g masła

WYKONANIE

 Pieczemy ciemny biszkopt. 

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy

Robimy masę kokosową.

2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.



Na biszkopt wykładamy masę kokosową polewamy rozpuszczoną czekoladą.




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz