sobota, 13 grudnia 2014

Pierniczki świąteczne

Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam.







SKŁADNIKI

  • 10 dag  mąki żytniej 
  • 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 dag  miodu płynnego 
  • 10 dag masła
  • 10 dag  cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • przyprawa do pierników

WYKONANIE

Mąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.



Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miód
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.




 Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami
dowolne kształty pierniczków.

W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.








Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min.



Po ostudzeniu dekorować lukrem, kolorowymi pisakami.












SMACZNEGO 

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz