środa, 10 grudnia 2014

Pyszna rolada drobiowa z żurawiną


Dzisiaj propozycja na  roladę drobiową z żurawiną , suszonym jabłkiem , natką pietruszki.  Wyszła całkiem ciekawie. To doskonała propozycja  na świata. Można na zimno , można na ciepło, a oto sekret zawijaska. Nici oczywiście znikną, ale jeszcze wszystko jest zbyt świeże.



SKŁADNIKI


  • 1,5 kg. kurczaka
  • garść żurawiny suszonej
  • natka pietruszki, pęczek
  • jabłka suszone- garść
  • przyprawa do kurczaka 
  • 3 łyżki sosu sojowego


WYKONANIE

Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.

 Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno  poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki.
 Następnie rozkładamy na płacie równomiernie żurawinę i na to suszone jabłka. 

Płat rolujemy i bardzo dokładnie owijamy bawełnianą nicią.
Musi być dobrze zaciśnięte. 

Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek wysmarowany oczywiście tłuszczem. 
Pieczemy  1,5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia.






SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz