Proponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka oleju
- ok 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka herbaty czarnej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do pierników.
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka
- 1 kg białego sera
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej.
Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W garnku rozpuszczamy margarynę i wciąż mieszając dodajemy partiami ser wymieszany. Gdy masa zacznie się gotować,dodajemy rozpuszczoną mąkę i energicznie mieszamy, aż masa stanie się gęsta
Gotową gorącą masą przekładamy placki.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz