sobota, 3 stycznia 2015

Ciasto miodowe z masą serową


Proponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.






SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka oleju
  • ok 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka herbaty czarnej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki  sody
  • przyprawa do pierników.
Masa serowa:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag margaryny 
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka
  • 1 kg białego sera

WYKONANIE


Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej.

Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W garnku rozpuszczamy margarynę i wciąż mieszając dodajemy partiami  ser wymieszany. Gdy masa zacznie się gotować,dodajemy rozpuszczoną mąkę i energicznie mieszamy, aż masa stanie się gęsta
Gotową gorącą masą przekładamy placki.





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz