czwartek, 15 stycznia 2015

Klops domowy z kawałkami kurczaka

Pieczone szynki, schaby na pewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu.  Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym  i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany.








SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wieprzowego  
  • 05 kg mięsa  z udźca z indyk
  • pół piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:


Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa.

 Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona na oleju cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i  dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku - nie przesolić.

 Pierś z kurczaka podzielić na paski, polać sosem sojowym . Odstawić na  30 min.

Do kesksówki, lekko posmarowanej tłuszczem włożyć połowę masy mięsnej.  Na wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej  i dobrze ucisnąć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60 minut.Po upieczeniu klops powinien chwilę należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy można konsumować.




SMACZNEGO:

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz