środa, 21 stycznia 2015

Spaghetti bolognese

Chyba niewiele osób nie lubi spaghetti,a w szczególności z sosem bolognese. Dzisiaj polecam klasyczne  z pomidorami i mielonym mięsem.






SKŁADNIKI

30 dag. mielonego mięsa wołowego lub drobiowego
2/2 kg  pomidorów lub pomidorów z puszki
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki  oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii
szczypta cynamonu
sól do smaku


WYKONANIE:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozdrobnić.
Mięso podsmażyć na patelni z odrobina oleju.
Połączyć mięso z pomidorami i cebulą. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią. Dusić około 15 minut. na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.

 Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Podawać polany sosem. Można zetrzeć ser np. parmezan






SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz