poniedziałek, 12 stycznia 2015

Szynka wieprzowa pieczona

Jestem zwolenniczką domowych pieczeni , wędlin, dlatego często coś piekę.  Potwierdzam w ten sposób powiedzenie, że wiem, co jem. Prezentuję dzisiaj szyneczkę pieczoną ,soczystą  i pyszną w smaku.






SKŁADNIKI:

  • ok 1kg. szynki wieprzowej
  • olej do obsmażenia szynki
  • na marynatę: pół szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz , papryka słodka,  tymianek majeranek, czosnek ok 4 ząbki, liść laurowy , ziele angielskie

WYKONANIE:

Szynkę myjemy , osuszamy. składniki marynaty mieszamy ze sobą i obtaczamy nimi bardzo dokładnie szynkę. Można miejscami nakłuć nożem lub widelcem, w tedy marynata dokładnie wejdzie do środka mięsa. Szynkę zostawić w marancie przynajmniej na kilka godzin.




Przed pieczeniem rozgrzać na patelni olej . Na bardzo gorący położyć szynkę i opiec z obu stron. taki sposób sprawi ,że będzie bardziej soczysta.

Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i prze godzinę pieczemy w 200 stopniach. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 30 min. 

Możemy jeść na gorąco i jako dodatek do kanapek.





SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz