wtorek, 19 maja 2015

Kotlety drobiowe

Zainspirowana przepisem Ewy Kotlety pożarskie postanowiłam podziałać w podobny sposób, tylko że u mnie trochę modyfikacji, a więc nie są to już tradycyjne kotlety pożarskie. Moje bez tartej bułki i z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na bloga.






SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mięsa drobiowego z udźca indyka
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki startego sera mozzarella 
  • 1 mała bułka do namoczenia
  • sol , pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Mięso z udźca  mielimy na gęstej siatce.


Pierś płuczemy, osuszamy. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa mielonego.


Pieczarki płuczemy obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa, wsypujemy stary ser.



 Dojadamy jajka, namoczoną bułkę, oraz podsmażoną na maśle cebulkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy mięso.

Zmoczoną dłonią formujemy kotlety.


Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Najpierw duży ogień, jak się zetną, zmniejszamy i smażmy z obu stron, na małym ogniu. Podajemy np z .Surówka z czerwonej kapusty




SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz