wtorek, 14 października 2014

Surówka z czerwonej kapusty

Surówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich.



SKŁADNIKI


  •  ok. 1 kg czerwonej kapusty ,
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki tłuszczu, olej lub masło, 
  • 1 liść laurowy , 
  • 1 łyżeczka jagody jałowca, 
  • 1 laska cynamonu , 
  • 200 ml czerwonego wina, 
  • 6 łyżek octu, 
  • około 3 łyżki cukru, sól ,
  • 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka


WYKONANIE

Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć  dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól  i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1  godz. Mieszać , można  podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty na ok 15 min przed końcem. łyżkę skrobi  rozrobić z  łyżką  wlać do kapusty . Dodać galaretkę , doprawić octem , cukrem , solą


SMACZNEGO
Prześlij komentarz