wtorek, 21 października 2014

Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym

Bardzo lubię łososia,dlatego jeśli mam okazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.

Danie szybkie warto wypróbować.





SKŁADNIKI

  • ok 1/2 kg. łososia -filet
  • sól , pieprz
  • warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy)
  • pół cebuli
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • olej
WYKONANIE

Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy do garnka , do gotowania na parze. Wszytko gotujemy ok 45 min.

Sos do ryby
Cebulę  kroimy w kostkę i podsmażamy. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan. Chwilę dusimy na małym ogniu.





SMACZNEGO
Prześlij komentarz