sobota, 18 października 2014

Pierś z kaczki faszerowana grzybami leśnymi

Kaczka ma swój niepowtarzalny smak. Nie wszystkim odpowiada, dlatego warto spróbować rożnych połączeń i dodatków.



SKŁADNIKI

  • 5-6  piersi z kaczki
  • grzyby leśne np podgrzybki (używam mrożonych)
  • Sól i pieprz
  •  majeranek, tymianek, liść laurowy, imbir

WYKONANIE

Z piersi  kaczki usuwamy skórę i trochę rozbijamy.  Obsypujemy solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Następnie układamy ok. trzy cztery grzyby małe lub duże przekrojone. Rolujemy związujemy nicią.  Piersi wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 2 godz  w temperaturze 200 st.C. Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby było widać grzybki.

Tak przygotowaną pierś można podawać z sosem pieprzowym.

Sos pieprzowy:



  • trzy łyżki pieprzu zielonego w zalewie
  • śmietana 36% 
  • 150 mililitrów wina białego - 
  • sól i pieprz do smaku oliwa - 2 łyżki
  • pół  cebuli

Wykonanie:



Na  oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odcedzony pieprz i chwilę smażyć. Dodać wino i dalej dusić.  Gdy wino odparuje wlać  śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotować kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.




Prześlij komentarz