środa, 22 października 2014

Zapiekanka z ryby

Ryby to bardzo wartościowy element naszej diety. W rybach mamy pełnowartościowe białko, które jest wysoko przyswajalne. Poza tym witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne. Warto wiec ryby wprowadzić do naszej diety. Zapiekanka z rybą może nam smakować w połączeniu z pieczarkami, cebulką...



SKŁADNIKI:


  • 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 20 dag. sera żółtego do starcia.
  • 0,25 l śmietany - kwaśnej
  • 1 jajko


WYKONANIE:

Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża).

Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej drobno skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawić do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem. Zapiekamy 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze ok 10 min.

Podajemy z dowolną surówką.

SMACZNEGO
Prześlij komentarz