niedziela, 28 grudnia 2014

Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami


Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.









SKŁADNIKI 


  • 1,5 kg filetu z indyka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół  łyżki majeranku
  • pół łyżki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki pieprzu
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki oleju

WYKONANIE

Robimy marynatę z jajek mąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej.

Marynata do indyka


Indyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.



Podajemy np. z ryżem, do każdego kawałka indyka podajemy ananasem lub brzoskwinią.







SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz