niedziela, 25 stycznia 2015

Gołąbki inaczej

Taki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę mamy w środku. Polecam.








SKŁADNIKI


  • 1 kg g mielonego mięsa z szynki
  • 2 woreczki ryżu
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 puszka  przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 litra wody

WYKONANIE:

 Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Do miski wrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\




Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki.




Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki. Natomiast my zaoszczędzamy zawijania.












SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz