sobota, 31 stycznia 2015

Sernik z brzoskwinią


Czas karnawału, a ja proponuję tradycyjny serniczek z dodatkiem brzoskwiń. Bardzo smaczny może ktoś się skusi.











SKŁADNIKI

Na ciasto
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kostka masła
  • 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:

  • 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 7 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • starta skórka z jednej cytryny
  • puszka brzoskwiń

WYKONANIE

Margarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.

Masa serowa:

 Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.

Masło ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym.

 Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser.

 Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem.

Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy.

Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.

Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą.

 Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego.

 Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy  piekarniku do ostygnięcia.

Wyjęty od razu opadnie na środku.





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz