środa, 14 stycznia 2015

Szarlotka wykwintna

Ciasto na pewno smaczne. Zresztą lubimy szarlotki. Trochę trzeba popracować i gotowe.






SKŁADNIKI


  •  125 g. masła
  • 125 g. cukru
  • 250 g. mąki
  • 1 jajko
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:


  • 1 kg jabłek
  • 175 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 litra soku jabłkowego
  • krem z 2 szklanek bitej śmietany
  • cynamon mielony
  • kawałki grubo startej czekolady

WYKONANIE

Z  masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godziny do schłodzenia.

Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować budyń.

Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej  natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka.

Piec  w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut.  Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia.

 Następnego dnia  ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić na upieczonym cieście.




SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz