Ciasto na pewno smaczne. Zresztą lubimy szarlotki. Trochę trzeba popracować i gotowe.
SKŁADNIKI
Na masę:
WYKONANIE
Z masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia.
Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń.
Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka.
Piec w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia.
Następnego dnia ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić na upieczonym cieście.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
- 125 g. masła
- 125 g. cukru
- 250 g. mąki
- 1 jajko
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
- 1 kg jabłek
- 175 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 litra soku jabłkowego
- krem z 2 szklanek bitej śmietany
- cynamon mielony
- kawałki grubo startej czekolady
WYKONANIE
Z masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia.
Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń.
Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka.
Piec w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia.
Następnego dnia ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić na upieczonym cieście.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz