piątek, 29 maja 2015

Ryba na warzywnej pierzynce

Dorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem.







SKŁADNIKI:

  • 2 duże płaty dorsza - filet 
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1/2 pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • kilka różyczek brokuła
  • koperek
  • sól, pieprz 
  • 4 świeże pomidory 
  • szklanka wody
  • sok z cytryny

WYKONANIE

Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min.

W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Kapustę szatkujemy nożem.

Pora kroimy na plastry.

Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski.

Różyczki brokuła rozdrabniamy.

Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu , do czasu mieszając.



Warzywa sprawdzamy czy są miękkie, wtedy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem.

Pod koniec, kiedy wszystko jest już miękkie i połączone ze sobą, zdejmujemy przykrywkę i przez kilka minut gotujemy, by woda odparowała.

Rybę podajemy ułożoną na warzywach, posypujemy koperkiem. Do ryby możemy podać młode ziemniaczki.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz