piątek, 2 stycznia 2015

Ciasto francuskie - świderki z serem


Bardzo dobra przekąska do barszczyku i nie tylko. Szybka, wystarczy mieć w zapasie ciasto francuskie i trochę  żółtego sera.



SKŁADNIKI


  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj) 
  • olej do smarowania blachy
  • 2 łyżki ketchupu

WYKONANIE

Płat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał.


Ciasto kroimy na pasy ok. 6 takich pasów.Kroimy jeszcze w poprzek. Zbyt długie paluszki będą się przełamywały.


Każdy kawałek skręcamy z jednej i drugiej strony.


Ciasto skręcamy jak świderki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.




Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min.



SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz