piątek, 30 stycznia 2015

Omlet na słodko z jagodami i cynamonem

Omlet możemy robić na rożne sposoby. To , z czym robimy omlet zależy wyłącznie od naszej inwencji. U mnie propozycja na  słodko, chociaż danie jest dietetyczne , bo użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Smakuje doskonale. Polecam na kolację, śniadanie lub tak, po prostu na zachciankę.





SKŁADNIKI:

Na omlet: ( 1 porcja)

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła klarowanego
Do środka
  • jagody w soku własnym ( w lecie świeże)  lub dowolny słodki wypełniacz.
WYKONANIE:

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon i mąkę- mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka. Dodajemy do żółtek - mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło ( powinno być bardzo gorące). Wlewamy masę na omlet. Po ścięciu podważmy łopatką, by masa z góry wylała się pod spód omletu. Czekamy chwilę ,aż się zetnie. Odwracamy na druga stronę. Smażymy omlet góra 2 minuty.

Wykładamy na talerz. Na jedną polowe kładziemy odsączone z soku jagody. Przekładamy drugą. 
Na wierzch też dajemy kilka jagód i odrobinę soku. Gotowe.  








SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz