sobota, 24 stycznia 2015

Róże z cynamonem i jabłkiem, z ciasta francuskiego

Wczoraj prezentowałam róże z salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko.






SKŁADNIKI

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3-4 jabłka z czerwoną skórką
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • jedno jajko
  • foremki na muffiny

WYKONANIE

Do garnka wlewamy wodę dodajemy 1 łyżkę  cukier i wyciskamy cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia. Jabłka  kroimy  na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry.



 Do wrzątku dodać jabłka i gotować  2 minuty. Powinny lekko zmięknąć. Odcedzamy i studzimy.


Cukier wymieszać z cynamonem.
Płat ciasta wyjąc z foli . I pokroić na 2 cm. płaty. 

Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół.





Na płat układać jabłka, by półokrągła część wystawała poza  ciasto. Zwijać w rulonik bardzo lekko , nie ściskać.. 

Układać w foremkach na  muffinki. Piec 20 min. W temperaturze 200-220 stopni.









SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz