Wczoraj prezentowałam róże z salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1 płat ciasta francuskiego
- 3-4 jabłka z czerwoną skórką
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki wody
- jedno jajko
- foremki na muffiny
WYKONANIE
Do garnka wlewamy wodę dodajemy 1 łyżkę cukier i wyciskamy cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia. Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry.
Do wrzątku dodać jabłka i gotować 2 minuty. Powinny lekko zmięknąć. Odcedzamy i studzimy.
Cukier wymieszać z cynamonem.
Płat ciasta wyjąc z foli . I pokroić na 2 cm. płaty.
Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół.
Na płat układać jabłka, by półokrągła część wystawała poza ciasto. Zwijać w rulonik bardzo lekko , nie ściskać..
Układać w foremkach na muffinki. Piec 20 min. W temperaturze 200-220 stopni.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz