Sernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.
SKŁADNIKI:
Na ciasto
Masa serowa:
WYKONANIE
Margarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.
Masa serowa:
Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym.
Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser.
Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem.
Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.
Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą.
Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego.
Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Wyjęty od razu opadnie na środku.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Na ciasto
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- kostka masła
- 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
- 100 g masła
- 250 g cukru pudru
- 7 jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka bułki tartej
- starta skórka z jednej cytryny
- pół szklanki namoczonych w wodzie rodzynek
WYKONANIE
Margarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.
Masa serowa:
Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym.
Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser.
Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem.
Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.
Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą.
Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego.
Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Wyjęty od razu opadnie na środku.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz