poniedziałek, 19 stycznia 2015

Szynka rolowana

Wyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno.





SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg szynki wieprzowe
  • 1 kg filetu z indyka
  • pół papryki czerwonej
  • 1 łyżka majeranku , 
  • 1/2 łyżki 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • przyprawa do indyka
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku

WYKONANIE.

Szynkę płuczemy. Przecinamy  przez połowę na trzy części nie przecinając końca. tak by powstał jeden duży płat, który rozbijamy.

 Z oliwy, ziół, soli, pieprzu robimy marynatę obtaczamy w niej szynkę odstawiamy na dobę.

Filet z indyka płuczemy, rozbijamy na płat, obtaczamy w przyprawie do indyka , zostawiamy na dobę.
Na drugi dzień rozkładamy płat szynki posypujemy zmiażdżonym , czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka.












Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy.























Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń, polewamy wytworzonym podczas pieczenia płynem Będzie ładnie opieczona i nasączona w środku.






SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz