sobota, 8 listopada 2014

Makaron muszle ze szpinakiem

Długi weekend sprawia ,że intensywniej działam w kuchni, dlatego powstają nowe i sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą  kolację. Na razie wersja przed włożeniem do piekarnika.


SKŁADNIKI

  • Opakowanie  makaronowych muszelek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana w kosteczkę
  • 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • pieprz, sól
  • 5 ząbków czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 200 g mozzarelli w kulce, startej na tarce
  • 250 g. sera fety
  • 200 g serka typu włoskiego

WYKONANIE

Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde.

Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu.

Do  cebulki dodać odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszone sery, czosnek. Chwilę smażyć.

Ugotowane muszle nadziać przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni piec 15 minut.


SMACZNEGO
Prześlij komentarz