niedziela, 9 listopada 2014

Tagliatella z sosem grzybowym

Sosy do makaronu typu Tagliatella można robić przeróżne. Jednak ja mam swój ulubiony. Sos z podgrzybków z kurczakiem. Bardzo prosty i smaczny. Podaję przepis na sos, a makaron trzeba po prostu kopić gotowy.



SKŁADNIKI


  •  podgrzybki ok. 30 dag. (  o tej porze mrożone)
  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawa do drobiu
  • jedna cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól , pieprz
  • 1 mała śmietana 18%

WYKONANIE

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy dodając przyprawę do drobiu. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

Grzyby płuczemy kroimy w małe kawałki dodajemy do kurczaka i dalej smażymy ok 10 min. Gdy grzyby zmiękną dodajemy śmietanę i dalej smażymy  jeszcze ok 10 min. Śmietana powinna nieco zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



SMACZNEGO
Prześlij komentarz