sobota, 22 listopada 2014

Makaron z mąki pełnoziarnistej z tuńczykiem

Bardzo proste i szybkie danie. A jeżeli lubimy tuńczyka to doskonałe w smaku.

Dlaczego makaron pełnoziarnisty? Odpowiedź jest prosta.  Zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, a dokładniej mówiąc ziarno zostało zmielone wraz z zewnętrzną powłoką.

Produkty pełnoziarniste  mają również  obniżoną zawartość cukrów. Ograniczają wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Błonnik zawarty w takich produktach korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.








SKŁADNIKI

  • makaron pełnoziarnisty typu penne lub inny ( dla 3 osób pół torebki)
  • jedna puszka z tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  
  • 1 cebula
WYKONANIE

 Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7-8 min. al -dente . Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju, nie smażymy.

Do ugotowanego makaronu dodajemy cebulę , tuńczyka z puszki. Wszystko mieszamy i gotowe.
 





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz