niedziela, 17 maja 2015

Filet z indyka w warzywach

Filet z indyka  przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze. Zapraszam na bloga.





SKŁADNIKI:

  • 1 filet z indyka 
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera (korzeń)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  zioła typu rozmaryn , tymianek , majeranek
  • słodka proszkowana papryka
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki wody


WYKONANIE

Filet z indyka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, wrzucamy do miski. Zalewamy sosem sojowym , posypujemy ziołami, papryką.  Zostawiamy na 2-3 godziny. Po określonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min.



Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min.



Warzywa wrzucamy na wierzch mięsa i jeszcze podgrzewamy na małym ogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka:

Pierś z indyka duszona w piwie
Filet z indyka w sosie grzybowym
Faszerowany filet z indyka
Pierś z indyka z suszonymi grzybami
Sałatka z indyka





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz