wtorek, 25 listopada 2014

Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną

Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam






SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka przyprawy do indyka
  • 1 cebula
  • szklanka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sol , pieprz do smaku



WYKONANIE:

Przygotowujemy  marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty.





Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet.

Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy  ok 5 min.

W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.



Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.

Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.

Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami  oraz dowolną surówką.




SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz