Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty.
Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet.
Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 5 min.
W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.
Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.
Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.
Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetu z indyka
- 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka przyprawy do indyka
- 1 cebula
- szklanka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sol , pieprz do smaku
WYKONANIE:
Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty.
Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet.
Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 5 min.
W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.
Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.
Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.
Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz