piątek, 28 listopada 2014

Sałatka z awokado z odrobiną imbiru

Wersja dość szybkiej sałatki z awokado na bazie rożnych sałat. Polecam.




SKŁADNIKI

  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 miękkie awokado
  • 1 cm kawałek świeżego imbir
  • 2 jajka
  •  mix sałat ( połowa opakowania)
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól , pieprz
  • świeża bazylia

Sos:

  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1  łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu


WYKONANIE

  Do miski wsypujemy sałaty mieszamy z pokrojoną bazylią, kilka listków. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w niezbyt duże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałty.

Awokado obierać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Ogórki umyć, obrać. Pokroić na małe kwadraty.  Awokado i ogórki dodać do sałaty.


Imbir pokroić w małe paski dodać do sałaty. Posypać na wierzchu szczypiorkiem.



Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Polać po wierzchu. wymieszać.







Ozdobić podawać jako przystawkę.



SMACZNEGO 


 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz