Koniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
3 rodzaje mąki wsypujemy do miski, mieszamy,żeby się połączyły na sucho. Dodajemy, sól i podlewamy wodą,następnie dodajemy zaczyn, nasiona oraz drożdże wcześniej rozrobione z łyżką mąki , odrobiną cukru i soli. Wyrabiamy, by cisto było elastyczne i nie za rzadkie.
Ciasto wykładamy na deskę posypaną mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia.
Wyrabiamy jeszcze raz, podsypując mąką. Następnie wkładamy do formy wysypanej otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę.
Pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni.
Polecam również inny rodzaj chleba TU
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki graham orkisz
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1, 5 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- zakwas (Przepis TU
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- woda ok. 1,5 szklanki
WYKONANIE
Ciasto wykładamy na deskę posypaną mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia.
Wyrabiamy jeszcze raz, podsypując mąką. Następnie wkładamy do formy wysypanej otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę.
Pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni.
Polecam również inny rodzaj chleba TU
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz