Pigwa w moim domu przetwarzana jest na rożne sposoby, jednak mus, który trochę sama zmodyfikowałam okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest bardzo dobry, posiada odpowiednią konsystencję, niepowtarzalny kolor, ale najważniejszy to jego smak- jest pyszny. Pigwa wprawdzie dominuje w tym wszystkim, jednak smak wyjątkowy. Myślę ,że może być doskonałym dodatkiem do potraw cukierniczych typu naleśniki, placki itp.. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Pigwę obrać ze skórki , wydrążyć gniazda, drobno pokroić, zalać szklanką wody i podgrzewać w naczyniu aż zmięknie. Z jabłkami zrobić podobnie, jednak do pigwy dodać jak już będzie miękka. Smażyć do momentu, aż jabłka również zmiękną. Zdjąć z ognia, zblendować wszystko na mus,
Następnie wlać sok malinowy i dokładnie wymieszać. Odstawić dalej na ogień, dodać cukier i smażyć jeszcze ok. 15 min.
Po tym czasie mus jest gotowy. Gorący nakładać do słoików. Na chwilę odwrócić do góry dnem.
SKŁADNIKI
- 1 kg. pigwy
- 1 kg jabłek
- pół szklanki naturalnego soku malinowego ( mój powstał z rozmrożonych malin)
- 30 dag. cukru ( tutaj można mniej)
- 1 szklanka wody
WYKONANIE
Pigwę obrać ze skórki , wydrążyć gniazda, drobno pokroić, zalać szklanką wody i podgrzewać w naczyniu aż zmięknie. Z jabłkami zrobić podobnie, jednak do pigwy dodać jak już będzie miękka. Smażyć do momentu, aż jabłka również zmiękną. Zdjąć z ognia, zblendować wszystko na mus,
Następnie wlać sok malinowy i dokładnie wymieszać. Odstawić dalej na ogień, dodać cukier i smażyć jeszcze ok. 15 min.
Po tym czasie mus jest gotowy. Gorący nakładać do słoików. Na chwilę odwrócić do góry dnem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz