Wszyscy dobrze wiemy, że zdecydowanie lepiej jest upiec własny kawałek szynki czy schabu, niż kupować gotowe nafaszerowane nie wiadomo czym wędliny. Staram się tak robić, chociaż nie zawsze mam na to czas. Dzisiaj prezentuję przepis na pyszną szyneczkę pieczoną w naczyniu żaroodpornym.Pieczeń zachowuje swoją soczystość i może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego odpowiedni sos chrzanowy lub żurawinowy.
POTRZEBUJEMY:
- ok. 1,5 kg szynki bez kości, można w dwóch mniejszych kawałkach
MARYNATA:
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 5-6 ząbków czosnku
- zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- papryka słodka w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
WYKONANIE:
Z podanych składników, oprócz czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy
szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem
nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy w temperaturze ok 220 st. C przez ok 1,5
godziny. Po tym czasie posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Odkrywamy
i pieczemy jeszcze ok 15-20 min.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz