Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić wcześniej i doskonale smakuje odgrzewana.

SKŁADNIKI
- 1 główka średniej kapusty
 - 3 woreczki ryżu
 - 1 kg mięsa z łopatki
 - sól , pieprz , przyprawy
 - 2 cebule
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 łyżka śmietany
 - pasta pomidorowa do sosu
 - kostka rosołowa
 
WYKONANIE
Kapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę. 
Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.
Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .
Przygotowujemy sos pomidorowy. 
W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną  dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.

SMACZNEGO 





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz