Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić wcześniej i doskonale smakuje odgrzewana.
SKŁADNIKI
- 1 główka średniej kapusty
- 3 woreczki ryżu
- 1 kg mięsa z łopatki
- sól , pieprz , przyprawy
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- pasta pomidorowa do sosu
- kostka rosołowa
WYKONANIE
Kapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę.
Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.
Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .
Przygotowujemy sos pomidorowy.
W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz