Od czasu do czasu robię domowe wyroby. Przyznaje ,że można częściej, ale jakoś zawsze brakuje czasu. Dzisiaj polecam szynkę drobiową. Podobne wyroby można również znaleźć tu:
Domowa szynka z szynkowara
Domowa milonka
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Mięso płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.
Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pozostałe przyprawy.
Wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę.
Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowara. zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.
Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.
Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Domowa szynka z szynkowara
Domowa milonka
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg udźca z indyka, bez kości
- 30 dag piersi z kurczaka
- 20 dag. filet z indyka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka soli peklowanej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki przyprawy do drobiu
- ziele angielskie 3 ziarenka, liść laurowy
WYKONANIE:
Mięso płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.
Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pozostałe przyprawy.
Wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę.
Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowara. zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.
Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.
Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz