Pierwszy raz postanowiłam upiec bułeczki domowe. No cóż muszę przyznać,że w smaku bardzo dobre, ale nie urosły tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna?
A tak wyglądają moje bułki.
Porcja na 8 bułeczek
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella
- 2 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 12 g, drożdży świeżych
- ok. 1 szklanka mleka
WYKONANIE:
Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać aż urośnie.
Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n ok 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8 części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Posypać siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz