Dzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś!
SKŁADNIKI
Na ciasto
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok 15 min każdy placek.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy , mieszamy-studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce kaszy. na koniec sok z cytryny. Można dodać trochę alkoholu.
SKŁADNIKI
Na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka oleju
- ok 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka herbaty czarnej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do pierników.
Do masy:
- 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
- 1/2 litra mleka
- 1 niepełna szklana cukru
- 1 kostka masła
- sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok 15 min każdy placek.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy , mieszamy-studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce kaszy. na koniec sok z cytryny. Można dodać trochę alkoholu.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz