Bardzo lubię takie kluseczki , chociaż wiem ,że są tuczące, ale odrobina nie zaszkodzi.
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
Wykonanie:
Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Trudno określić dokładnie ile tej maki , ponieważ zależy to również od ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się do rąk.
Ciasto położyć na oproszoną mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić na ok. 2 cm.
W garnku zagotować wodę , posolić dodać olej. Wrzucać partiami kluski. Jak wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.
Zobacz również Kluski leniwe
Ciasto położyć na oproszoną mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić na ok. 2 cm.
W garnku zagotować wodę , posolić dodać olej. Wrzucać partiami kluski. Jak wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.
Zobacz również Kluski leniwe
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz