Czas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia.
Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Potem w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami - wywaru z grzybów nie wylewamy, Przecedzając pozbędziemy się nieczystości.
Do wywaru warzywno - mięsnego ok. 2 litry dodajemy wywar z grzybów oraz połowę pokrojonych w paski grzybów. Pozostałe blendujemy i też dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy , by się nie zważyła, to należy do małego kubeczka dodać 3 łyżki śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszać i potem wlać do zupy.
Lane kluseczki
W małej miseczce mieszamy 2 jajka , 4 łyżki mąki i 1 lub 2 łyżki mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe.
Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki suszonych grzybów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietana dobra do zup najlepiej 30%
- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
- wywar warzywno- mięsny
WYKONANIE
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Potem w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami - wywaru z grzybów nie wylewamy, Przecedzając pozbędziemy się nieczystości.
Do wywaru warzywno - mięsnego ok. 2 litry dodajemy wywar z grzybów oraz połowę pokrojonych w paski grzybów. Pozostałe blendujemy i też dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy , by się nie zważyła, to należy do małego kubeczka dodać 3 łyżki śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszać i potem wlać do zupy.
Lane kluseczki
W małej miseczce mieszamy 2 jajka , 4 łyżki mąki i 1 lub 2 łyżki mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz