Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.
Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.
Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękły
Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika.
Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę.
Taka porcja wystarcza na słoik 1,25 litra, Można zrobić w dwóch mniejszych.
Polecam również: Śledzie z pysznie przyrządzoną cebulką
Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch trzech dniach.
Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt.
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 1 kg. śledzi -matiasy
- 4 cebule- duże
- 20 dag.dag rodzynek
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo do słoika:
- 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno)
- 3 łyżki octu winnego jabłkowego
WYKONANIE:
Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.
Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.
Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękły
Następny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne.
Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę.
Taka porcja wystarcza na słoik 1,25 litra, Można zrobić w dwóch mniejszych.
Polecam również: Śledzie z pysznie przyrządzoną cebulką
Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch trzech dniach.
Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz