Dzisiaj podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z mięsem.Polecam knedle- są pyszne.
Składniki na farsz.
- 1 kg. łopatki
- 2 udka
- przyprawy do mięsa według uznania
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- sól pieprz do farszu
Mięso z łopatki pokroić w dużą kostkę. Udka przekroić opłukać. Na patelni rozgrzać olej dodać przyprawione mięso i udka. Dusi na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Zrobi si wywar wodny. Będzie potrzebny do farszu.
Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz .
Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle
SKŁADNIKI
- 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków.
- maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków)
- 4 jajka
- mąka pszenne do posypania
- pół łyżeczki sol
WYKONANIE
Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części.
Dodajemy tyle mąki ziemniaczanej
ile stanowi jedna część ziemniaków.
Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk
Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód.
Formujemy kulki.
Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną i pogotują się ok 5 min.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz