W ubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. Polecam
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g, drożdży świeżych
- ok. 1,5 szklanka mleka
Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać aż urośnie.
Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8 części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez 20 min.
Bułeczki pysznie smakują z domową pastą Smaczna pasta z tuńczyka
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz