Zupa cebulowa jak każda ma swój niepowtarzalny smak. U mnie zupa krem. Polecam.
SKŁADNIKI
- 5 - dużych cebul
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- wywar z warzyw 1,5 litra
- łyżka tymianku , sól , pieprz do smaku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- szczypiorek do dekoracji
- 15 dag sera żółtego typu chedder
- bułka np bagietka
WYKONANIE
Nie rumienimy, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodajemy tymianek i listek laurowy. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
Następnie zwiększamy ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy.
Wlewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje, wlewamy gorący wywar warzywny.
Zupę gotujemy na małym ogniu mniej więcej ok. 15 minut, Przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na wierzch ścieramy ser i tak zostawiamy. Sam się ładnie rozpuści w gorącym
Z bułki robimy grzanki. Kromki smarujemy z obu stron masłem i zrumieniamy w tosterze.
Zupę podajemy gorąca z grzankami posypana szczypiorkiem
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz