Karkówka dobrze przyrządzona jest smaczna i rozpływa się w ustach. Nie jest to danie pracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karkówki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kolendry
- 4 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- pieprz cayenne ( odrobinę na koniec łyżeczki )
- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- rozmaryn świeży kilka listków
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki sosu sojowego
WYKONANIE
Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny ) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. Pieczemy ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie wody i przypieczenie z góry karkówki.
Część płynu z mięsa odlewamy do garnuszka i robimy sos. 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w kubeczku z dwiema łyżkami śmietany, jak gęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min.
Karkówkę ciepłą kroimy na grube plastry. Podajemy z ziemniaczkami, kluskami śląskim i surówką. Przepis na surówkę tutaj Surówka Colesław
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz