Długi weekend sprawia ,że intensywniej działam w kuchni, dlatego powstają nowe i sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą kolację. Na razie wersja przed włożeniem do piekarnika.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde.
Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu.
Do cebulki dodać odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszone sery, czosnek. Chwilę smażyć.
Ugotowane muszle nadziać przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni piec 15 minut.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI
- Opakowanie makaronowych muszelek
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, posiekana w kosteczkę
- 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- pieprz, sól
- 5 ząbków czosnku przeciśnięty przez praskę
- 200 g mozzarelli w kulce, startej na tarce
- 250 g. sera fety
- 200 g serka typu włoskiego
WYKONANIE
Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde.
Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu.
Do cebulki dodać odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszone sery, czosnek. Chwilę smażyć.
Ugotowane muszle nadziać przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni piec 15 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz