Bardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie.
Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale każdy próbuje już coś sobie odkroić.
Jest pyszny chrupiący. Polecam
Prawdziwy dobry zakwas:
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąc ciasto z miski na blat posypany mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić. Zrobić bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min.
Po tym czasie napełnić ciastem foremki ( połowa formy) wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy ciasto wypełni cała formę.
Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić chleb i piec 1 godzinę.
Upieczony chleb odstawić do ostudzenia.
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale każdy próbuje już coś sobie odkroić.
Jest pyszny chrupiący. Polecam
Prawdziwy dobry zakwas:
- 2 szklanki mąki żytniej
- woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Szklankę mąki wymieszać z letnią wodą, odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Po dobie dodajemy znowu pół szklanki maki, wodę i dobrze mieszamy, żeby napowietrzyć. Odstawiamy na dobę. Następnego dnia znowu dodajemy trochę maki i wody i znowu dobrze mieszamy. Taki zakwas powstaje w chłodne dni ok. trzy doby, latem krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce.
Składniki na chleb
- zakwas
- 1/2 kg maki pszennej
- 1/2 kg maki żytniej
- 1/2 mąki graham z orkiszem
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka soli
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę i wszystko mieszać do połączenia się składników. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i niezbyt luźne, przez ok 7- 10 minut ( wyrabiamy rekami)
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąc ciasto z miski na blat posypany mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić. Zrobić bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min.
Po tym czasie napełnić ciastem foremki ( połowa formy) wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy ciasto wypełni cała formę.
Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić chleb i piec 1 godzinę.
Upieczony chleb odstawić do ostudzenia.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz