Jak pisałam już we wcześniejszych postach, domowe wyroby dają nam pewność, że jemy zdrowe i wartościowe wyroby. Dzisiaj polecam pasztet z królika i kury wiejskiej ( oczywiście może być kurczak). Pasztet jest doskonały w smaku.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Mięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla polać wodą tak, by je przykryć.
Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.
Wątróbkę podusić z cebulka na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C.
SKŁADNIKI
- królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy.
- kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka)
- 40 dag. podgardla
- 10 dag. wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę
- 1 bułka
- 4 - 5 jajek
- pieprz, sól do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mleka
- warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera
WYKONANIE
Mięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla polać wodą tak, by je przykryć.
Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.
Wątróbkę podusić z cebulka na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz