Sosy do makaronu typu Tagliatella można robić przeróżne. Jednak ja mam swój ulubiony. Sos z podgrzybków z kurczakiem. Bardzo prosty i smaczny. Podaję przepis na sos, a makaron trzeba po prostu kopić gotowy.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy dodając przyprawę do drobiu. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Grzyby płuczemy kroimy w małe kawałki dodajemy do kurczaka i dalej smażymy ok 10 min. Gdy grzyby zmiękną dodajemy śmietanę i dalej smażymy jeszcze ok 10 min. Śmietana powinna nieco zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SKŁADNIKI
- podgrzybki ok. 30 dag. ( o tej porze mrożone)
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa do drobiu
- jedna cebula
- 1 łyżka oleju
- sól , pieprz
- 1 mała śmietana 18%
WYKONANIE
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy dodając przyprawę do drobiu. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Grzyby płuczemy kroimy w małe kawałki dodajemy do kurczaka i dalej smażymy ok 10 min. Gdy grzyby zmiękną dodajemy śmietanę i dalej smażymy jeszcze ok 10 min. Śmietana powinna nieco zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz