piątek, 21 listopada 2014

Bułeczki domowe


Pierwszy raz postanowiłam upiec bułeczki domowe. No cóż muszę przyznać,że w smaku bardzo dobre, ale nie urosły tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna?

A tak wyglądają moje bułki.




Porcja na 8 bułeczek

SKŁADNIKI :

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella
  • 2 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 g, drożdży świeżych
  • ok. 1 szklanka mleka
WYKONANIE:


Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać  aż urośnie.

Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n ok 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8  części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Posypać siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min






SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz