poniedziałek, 10 listopada 2014

Chleb wiejski na zakwasie

Bardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie.

Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale  każdy próbuje już coś sobie odkroić.

Jest pyszny chrupiący. Polecam




Prawdziwy dobry zakwas:

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:

 Szklankę mąki wymieszać z letnią wodą, odstawić na dobę  w ciepłe miejsce. Po dobie dodajemy znowu  pół szklanki maki,  wodę i dobrze mieszamy, żeby napowietrzyć. Odstawiamy na dobę. Następnego dnia znowu dodajemy trochę maki i wody  i znowu dobrze mieszamy.  Taki zakwas powstaje  w chłodne dni ok. trzy doby, latem  krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce.

Składniki na chleb
  • zakwas
  • 1/2 kg maki pszennej 
  • 1/2 kg maki żytniej
  • 1/2 mąki graham z orkiszem
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka soli
Wykonanie

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę i wszystko mieszać do połączenia się składników. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i niezbyt luźne, przez ok 7- 10 minut ( wyrabiamy rekami)

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia  na ok 30 min. Następnie wyjąc ciasto z miski na blat posypany mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić. Zrobić bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min.










Po tym czasie napełnić ciastem foremki  ( połowa formy)  wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy  ciasto wypełni cała formę.

Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić  chleb i piec 1 godzinę.

Upieczony chleb odstawić do ostudzenia.






SMACZNEGO

Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz