wtorek, 11 listopada 2014

Knedle z mięsem


 Dzisiaj podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z mięsem.Polecam knedle- są pyszne.




Składniki na farsz.
  • 1 kg. łopatki
  • 2 udka
  • przyprawy do mięsa według uznania
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól pieprz do farszu


Mięso z łopatki pokroić w dużą kostkę.  Udka przekroić opłukać. Na patelni rozgrzać  olej dodać przyprawione mięso i udka. Dusi na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Zrobi si wywar wodny. Będzie potrzebny do farszu. 
Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz .

Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle

SKŁADNIKI

  • 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków.
  • maka ziemniaczani  (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków)
  • 4 jajka
  • mąka pszenne do posypania
  • pół łyżeczki sol
WYKONANIE

Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części.




Dodajemy tyle mąki ziemniaczanej
ile stanowi jedna część ziemniaków.
Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk








 Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód.





Formujemy kulki.


Gotujemy w osolonej wodzie  do momentu, aż wypłyną i pogotują się ok 5 min.








SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz